Borászati kvíz szüreti logisztika és pince-matek

Érdekel, mi rejlik a hordók, tartályok és pincék világában? 🍇 Fedezd fel, hogyan kapcsolódik a matematika és a szüret logisztikája a borászat mindennapjaihoz – és próbáld ki magad!

Featured Image

Töltsd ki a(z) Borászati Kvíz: Szüreti Logisztika és Pince-Matek kvízt, és nézd meg, mennyire vagy képben a témában! 🎓

Hány liter must érkezik, ha a pincébe 25 hektoliter (hl) érkezik?

Hány liter must érkezik, ha a pincébe 25 hektoliter (hl) érkezik?

Egy szőlősor átlaghozama 6 hl. Mennyi lesz 8 soré összesen?

Egy szőlősor átlaghozama 6 hl. Mennyi lesz 8 soré összesen?

Egy barrique hordó 225 literes. Hány ilyen hordóra van szükség, ha 1 350 liter bort kell elhelyezni?

Egy barrique hordó 225 literes. Hány ilyen hordóra van szükség, ha 1 350 liter bort kell elhelyezni?

Egy traktor egyszerre 40 rekeszt visz, és rekeszenként 18 kg szőlővel van tele. Mennyi szőlőt szállít egy fordulóval?

Egy traktor egyszerre 40 rekeszt visz, és rekeszenként 18 kg szőlővel van tele. Mennyi szőlőt szállít egy fordulóval?

3 000 liter mustból készítünk bort, és a feldolgozás, érlelés során 3%-os veszteség várható. Hány liter bor marad a végén?

3 000 liter mustból készítünk bort, és a feldolgozás, érlelés során 3%-os veszteség várható. Hány liter bor marad a végén?

Két tételt keverünk: 150 liter 10% alkoholfokú bort és 150 liter 14% alkoholfokú bort. Mennyi lesz a keverék alkoholfoka?

Két tételt keverünk: 150 liter 10% alkoholfokú bort és 150 liter 14% alkoholfokú bort. Mennyi lesz a keverék alkoholfoka?

Egy 30 hl-es tartályt csak 75%-ig töltenek meg musttal. Hány liter kerül bele?

Egy 30 hl-es tartályt csak 75%-ig töltenek meg musttal. Hány liter kerül bele?

A pincében 1 500 liter bort kell elosztani barrique (225 L) és gönci (136 L) hordókkal. Ha 4 barrique hordót megtöltenek, hány gönci hordóra van még szükség?

A pincében 1 500 liter bort kell elosztani barrique (225 L) és gönci (136 L) hordókkal. Ha 4 barrique hordót megtöltenek, hány gönci hordóra van még szükség?

Egy brigád óránként 28 rekeszt szed. Ha 7 órát dolgoznak, hány rekeszt szednek összesen?

Egy brigád óránként 28 rekeszt szed. Ha 7 órát dolgoznak, hány rekeszt szednek összesen?

Egy henger alakú tartály átmérője 2 m, magassága 2,5 m. Mennyi a teljes térfogata literben?

Egy henger alakú tartály átmérője 2 m, magassága 2,5 m. Mennyi a teljes térfogata literben?

Mennyire tetszett ez a kvíz?

Kattints egy csillagra az értékeléshez!

Átlagos értékelés: 5 / 5. Szavazatok száma: 3

Még senki sem értékelte ezt a kvízt. Légy te az első!

Sajnáljuk, hogy ez a kvíz nem nyerte el a tetszésedet!

Segíts nekünk jobbá tenni!

Írd meg, hogyan javíthatnánk a kvízen!

🧠 Még több agytornára vágysz? Nézz körül összes kvízünkben, és próbáld ki magad más izgalmas témákban is!

👉 Kövess minket Facebookon, hogy mindig képben legyél a legújabb kvízekkel és érdekességekkel!

További ajánlott kvízeink:

📐 Back to School – 8.-os matek kvíz
🔢 Prímszám vagy sem? Kvíz a számok elitklubjáról
🧮 Logikai számsor kvíz – Felismered a hiányzó elemet?

Amikor beköszönt az ősz, a szőlőhegyeken különleges nyüzsgés kezdődik. A napsütés még melenget, a puttonyok azonban már roskadoznak a fürtöktől. A szüret évszázados hagyomány, amelyben egyszerre van jelen a közösségi élmény és a mérnöki pontosság. Aki azt hiszi, hogy csak a jókedv számít, téved: minden mozzanat mögött komoly logisztika rejtőzik.

A szőlőt például nem véletlenül szedik meghatározott sorrendben. A brigádok teljesítményét mérik, a rekeszeket számolják, a szállítást pedig szigorúan ütemezik. Ha a pince túlterhelt, a szőlő minősége romlik. Ezért fontos, hogy a traktor pontosan annyi rekeszt hozzon, amennyit a feldolgozás azonnal elbír. Egyetlen rosszul kalkulált mennyiség is boríthatja a napi tervet.

💡 Tudtad, hogy…?

A híres barrique hordó Bordeaux-ból származik, és 225 literes kapacitásával ma is a világ borászainak kedvence. Ezzel szemben Tokaj kincse, a gönci hordó 136 literes, és történelmi szerepe van az aszúkészítésben. Ezek a hagyományos mértékek ma is irányt mutatnak a pincemestereknek.

Másik érdekesség a pincékben tapasztalható „angyalok része”. Az érlelés során a hordókból évente 2–5% bor elpárolog. A franciák költőien az égieknek tulajdonítják ezt a veszteséget. Emellett van még egy praktikus részlet: a tartályokat sosem töltik tele, hiszen az erjedés során hab és szén-dioxid képződik. A maradék helyet biztonsági okokból hagyják meg – ezt nevezik headspace-nek.

A számok bűvöletében

A borászatban a matek nem elvont tudomány, hanem mindennapi eszköz. Mennyi must nyerhető 100 kg szőlőből? Átlagosan 65–80 liter, fajtától és préselési módtól függően. Egy tartály térfogata, egy hordó űrmértéke, a veszteségek százaléka – mind-mind olyan tényezők, amelyek meghatározzák a végeredményt.

A szüret tehát nem csupán romantikus élmény, hanem tudatosan felépített folyamat. A számok mögött ott rejlik a borászat lelke, amelyben a hagyomány és a tudomány kéz a kézben jár.

Scroll to Top